QUESTION CATEGORIES


May 2019 (Pages :3)

  • 1 Who is the new Defence Minister of India?

    Ans : Rajnath Singh
  • 2 Who is the new Home Minister of India

    Ans : Amit Shah
  • 3 Who is the new Finance Minister of India

    Ans : Nirmala Sitharaman
  • 4 Which legendary cricketer of India has made his debut as a commentator in the opening match of the ICC Cricket World Cup 2019?

    Ans : Sachin Tendulkar
  • 5 What is the position of India in the latest ICC ODI Team Rankings?

    Ans : Second
  • 6 Which Indian state celebrated its statehood on May 30?

    Ans : Goa
  • 7 Which group of countries were invited by India to attend the swearing-in ceremony of Prime Minister Narendra Modi on May 30, 2019?

    Ans : BIMSTEC
  • 8 Which surface to air missile was successfully test fired from Interim Test Range (ITR), Chandipur, Odhisa by Defence Research and Development Organisation (DRDO)?

    Ans : AKASH-MK-1S
  • 9 Which Indian Insititution launched a competition for its logo and mottoo on May 28, 2019?

    Ans : Lokpal
  • 10 Who took oath as the new Chief Minister of Sikkim?

    Ans : Prem Singh Golay
  • 11 Who will be sworn in as the new Chief Minister of Arunachal Pradesh?

    Ans : Pema Khandu
  • 12 Name the YSR Congress Chief who will be sworn in as the new Chief Minister of Andhra Pradesh on May 30?

    Ans : Jagan Mohan Reddy
  • 13 To which Asian country India has recently delivered a pair of Mi-24 attack helicopters?

    Ans : Afghanistan
  • 14 Who is the youngest BJP candidate to win in the Lok Sabha Elections 2019 from Bangalore South seat?

    Ans : Tejaswi Surya (Age - 28 years)
  • 15 On which date the 28th death anniversary of former Prime Minister Rajiv Gandhi was observed across India?

    Ans : 21st May
  • 16 Name the Indian spinner who recently started lifestyle brand CheQmate?

    Ans : Yuzvendra Chahal
  • 17 Which Bollywood actor has been appointed by UPI payments app BharatPe as its Brand Ambassador?

    Ans : Salman Khan
  • 18 In how many constituencies the voting for the 2019 Lok Sabha Elections was held?

    Ans : 542
  • 19 In which state 26 reservoirs have reached "zero storage" according to statistics put out by the Water Conservation department of state government?

    Ans : Maharashtra
  • 20 Aiming at a 'cash-lite' society, which institution released a vision document for ensuring a safe, secure, convenient, quick and affordable e-payment system as it expects the number of digital transactions to increase more than four times to 8,707 crore in December 2021?

    Ans : Reserve Bank of India
  • 21 Which team defeated Chennai Super Kings by 1 run in a last-ball thriller to become the 1st team to win the Indian Premier League (IPL) for the 4th time?

    Ans : Mumbai Indians
  • 22 Which player became the Player of the Series in the Indian Premier League (IPL) 2019?

    Ans : Andre Russell
  • 23 Which player won the Purple Cap in IPL season 2019 for taking highest number of wickets?

    Ans : Imran Tahir
  • 24 Which player won the Orange Cap in IPL season 2019 for scoring highest number of runs?

    Ans : David Warner
  • 25 Former Congress leader Kadavoor Sivadasan passed away on May 17. He was a five-time MLA from which Indian state?

    Ans : Kerala
  • 26 On which day the National Dengue Day is observed every year in India?

    Ans : 16th May
  • 27 Which state has 35 percent of the country's Graphite deposits as per the Geological Survey of India (GSI)?

    Ans : Arunachal Pradesh
  • 28 Which department launched MANAV : Human Atlas Initiative on May 10, towards improving knowledge on human physiology?

    Ans : Department of Biotechnology (DBT)
  • 29 What is the name of famous folk singer, also known as 'Birha Samrat', who passed away recently?

    Ans : Hiralal Yadav
  • 30 What is the name of Kerala's largest temple festival which began on May 12?

    Ans : Thrissur Pooram